tiistaina, huhtikuuta 23

WHEN GOD WAS A RABBIT

KANI NIMELTÄ JUMALA

 photo DSC_5939_zps14eb0323.jpg

Onko tämä nyt sitten se vuosisadan suloisin kirja? Vaikka se onkin hyvin murheellinen? Vaikka siinä tapahtuu asioita joita kenenkään ei kuuluisi kokea? Ja vaikka ne asiat ovat myös yksiä maailman kamalimpia? Johtuuko sen suloisuus (alun) lapsen viattomasta näkökulmasta kerrotusta tyylistä? Vai ihan vain pelkästä kirjan nimestä?

 photo DSC_9106_zps72e386fb.jpg
 photo DSC_9108_zpse9da01b7.jpg

Myönnän sen, että jo pelkkä kirjan nimi sai minut klikkaamaan kirjan varaukseen. Myönnän myös sen, että minulla meni aikalailla ikuisuus kirjan avaamiseen. Se johtui siitä nimestä. Sekä siitä, että tämän kirjan kohdalla tiesin tulevani rakastamaan sitä. Ei voinut aloittaa, koska ei halunnut lopettaa. Siis katsokaa nyt tuota kantta!? Kuka jättäisi tämän muka hyllylle?

Vai mitä sanotte siitä, että kirja tarjoaa tarinaansa mm. koulukiusaamisen, pedofilian, perheväkivallan sekä kuolemankin osalta? Mutta ei niin että tekisi mieli paiskata se seinään ja lopettaa lukeminen koska elämässä tapahtuu niin paljon vääriä asioita? Kerronta on jotenkin raikas. Ei sillä, asiat ovat toki kamalia, eikä niitä soisi tapahtuvaksi kenellekkään, mutta tämä kirja sivuaa niitä aiheita kuitenkin ei ehkä niin traagisella -kaavalla. Tai en minä tiedä, surullinenhan se on. Surullinen ja surkea mutta kuitekin niin ihastuttava ja suloinen.

Kirjahan on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä pureudutaan päähenkilön, Ellyn, lapsuuteen, ja toisessa taas aikuisuuteen. Osat ovat hyvin erilaisia, jotenkin. Lapsuuden näkökulmasta kerrottu tarina on.. en minä tiedä, maagista. Sellaista että siinä voi tapahtua mitä vain. Niin kuin mielikuvitus, vaikka se ei kaikki olekkaan sitä. Toinen osa taas on enemmänkin realistista. Vakavampaa. Tunteisiin vetoavaa. Ja vaikka WTC-iskujen liittäminen tarinaan häiritsi, oli se ainoa asia, joka ehkä vähän ärsytti. Ei kuitenkaan paljoa. Sillä tämä kirja on puhdasta rakkautta.

Siis sanoinko jo... että kamalien asioiden tapahtumien sijasta kirjasta jää käteen enemmänkin se välittäminen, lämpö sekä rakkaus? Asiat, jotka jokaisen kuuluisi saada kokea. Erityisesti silloin, kun maailma näyttää mustalta, ja valon näkymisestä tunnelin päässä on ikuisuus. Silloin.

 photo DSC_9112_zpsbc1f3dd7.jpg

Luuletko, että kani voisi olla Jumala?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti